Kwasy Omega 3 Nie Tylko w Rybach

omega 3
Przyjęło się, że głównym źródłem kwasów Omega 3 są ryby. I jest to prawda. Najwięcej Omega 3 zawierają ryby. A co robić w momencie gdy nie lubimy ryb, nie smakują nam i ich nie jemy? Pierwszym z rozwiązań jest suplementacja Omega 3 w postaci kapsułek. Natomiast drugim znacznie lepszym rozwiązaniem jest poszukanie Omega 3 w pokarmach roślinnych.
 

Kwasy Omega 3 w roślinach

Ryby są najbogatszym źródłem Omega 3 ale to nie znaczy, że jedynym. Innym źródłem Omega 3 są różnego rodzaju produkty roślinne. Tutaj na pierwszym miejscu bryluje olej lniany jednak są z nim pewne obostrzenia. Olej ten musi być świeży, do tego powinien być trzymany krótko w lodówce i w ciemnej butelce. Z tego względu jego przydatność mocno maleje dlatego warto skupić się na innych produktach zawierających Omega 3.
 
Z orzechów będą to orzechy włoskie oraz brazylijskie (o których więcej mówiłem we wpisie Dieta Odchudzająca Dla Mężczyzn). Z nasion będzie to szałwia hiszpańska (chia), nasiona dyni i nasiona konopi. Z warzyw będą to rośliny zielona takie jak szpinak, jarmuż czy kapusta włoska. Do tego biała i czerwona fasola. Natomiast z owoców awokado.


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch?
Jak Zbudować Mięśnie?
Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym?
Ponad 300 Zaawansowanych Trików i Porad!