Warzywa Kiedyś i Dziś – cz. 4

odchudzanie
Jaka jest różnica w jedzeniu warzyw które rosły w 1975 roku i tych, które rosną w 2015 roku? Czy pomidor jedzony w roku 1975 jest taki sam jak ten jedzony dziś?
 
W pierwszym wpisie z tej serii pokazywałem jak bardzo zmieniła się pszenica na przestrzeni lat. Jednak zmiany te nie dotyczą tylko pszenicy ale wszystkich warzyw i owoców. Wraz ze wzrostem masowej „produkcji” owoców i warzyw stawia się na ilość, a nie na jakość. Producenci dążą do coraz wydajniejszych ilościowo zbiorów stosując nowoczesne, genetyczne, chemiczne (i nie tylko – również promieniowania) metody obrony przed szkodnikami, warunkami atmosferycznymi i nieurodzajem plonów. Takie metody wpływają na jakość plonów.

 
W 1975 roku wykonano badania na 12 warzywach określając zawartość w nich witamin i minerałów. W roku 1997 badania składu powtórzono i dokonano analizy porównawczej. Okazało się, że zawartość w nich:
• wapnia spadł o 27 %
• żelaza spadła o 37 %
• witaminy A spadła o 21 %
• witaminy C spadła o 30 %
 
Jak ciekawostkę dodam jeszcze, że inne badania wykonane w latach 1930-1980 pokazały również spadek zawartości witamin i minerałów o wartości rzędu 10-25 %. Jeżeli spojrzeć by z takiej perspektywy różnicy między warzywami z roku 1930 a 1997 wynosiłaby około 50 % zawartości witamin i minerałów. Jednak może dla własnego samopoczucie lepiej nie wybiegać tak daleko w przeszłość i skupić się tylko na tych badaniach od roku 1975 🙂
 

Rewolucyjny bum roku 2000

Wyniki z badań przedstawionych na wykresie przeprowadzone zostały w 1997 roku. Nigdzie nie znalazłem badań z późniejszych lat. Jednak łatwo się domyślić, że zawartość witamin i minerałów w warzywach i owocach cały czas maleje. Pomidor, który jadła nasza babcia w czasach młodości zawierał 3-4 razy więcej witamin i minerałów niż ten zjadany dziś. Jeżeli chcesz szybko schudnąć to musisz sprawić by organizm był w dobre formie i miał odpowiednio dużo witamin i minerałów. Inaczej zamiast na odchudzaniu organizm skupia się na braku witamin w organizmie. Nie tyczy się to tylko odchudzania.
 

Wiecznie chory? Zacznij jeść więcej warzyw

Jedzenie warzyw w Polsce kuleje bardzo. Jeżeli już następuje to jest to ewentualnie plasterek pomidora do kanapki albo plasterek cytryny do szklanki wody. Niestety taka ilość witamin nie jest wystarczająca do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania organizmu.
 
Jeżeli masz problemy z kilogramami czy z chorobami, to powinieneś zadbać o prawidłowe zwitaminizowanie organizmu. Najłatwiej zrobić to na dwa sposoby. Po pierwsze możesz przyjmować witaminy w kapsułkach lub po drugie co jest lepszym rozwiązaniem możesz jeść o wiele więcej warzyw dziennie. Nic złego, a jedynie samo dobro stanie się, gdy zaczniesz jeść jedną sztukę warzywa do każdego posiłku.
 
Jeżeli chcesz szybko poprawić odporność swojego ciała możesz jeść jedną sztukę warzywa do każdego posiłku. Czyli do porannej kanapki nie plasterek pomidora a całego pomidora. Do obiadu całego ogórka, a do kolacji całą paprykę.
 
Możesz też robić koktajle warzywne, ale to już temat na inny wpis.
 
Poprzednie wpisy z tej serii:
Jak szybko schudnąć
Pszenica – cz. 1
Gluten – cz. 2
Amylopektyna A – cz. 3


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch? Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym? Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!





Dodaj komentarz