Pszenica – cz. 1

jak szybko schudnąć
Dlaczego tyjemy? Jak szybko schudnąć? W tej serii artykułów postaram się skupić na tym dlaczego tyjemy i jak na przestrzeni lat zmieniała się żywność, którą spożywam oraz dzięki temu odpowiedzieć na pytanie jak szybko schudnąć?
 
Według najnowszych statystyk GUS na nadwagę w Polsce cierpi 65 % mężczyzn i 49 % kobiet. Ta wartość nieprzerwanie rośnie od roku 1996. Z innych statystyk wynika również, że rok do roku zwiększa się liczba osób uczęszczających do klubów fitness/siłowni. Jak więc to możliwe, że coraz więcej osób ma nadwagę?
 
Ostatnio przeglądałem album ze zdjęciami z czasów młodości moich rodziców. Zdjęcia z lat 1960-1980. Wszyscy na tych zdjęciach są szczupli, a nadwaga praktycznie nie występuje. Dodatkowo w tamtych czasach niewielu osób uprawiało sport w szeroko pojętym dzisiejszym jego rozumieniu, nie wspominając w ogóle o uczęszczaniu na siłownię. Praktycznie nikt tego nie robił.
 
Co gorsza czy 50-60 lat temu jakakolwiek kobieta chodziła na siłownie/fitness? Nasze babcie absolutne nie robiły nic takiego. Jak więc to możliwe, że 60 lat później fitness kluby są wypchane po brzegi ćwiczącymi kobietami i mężczyznami trenującymi minimum godzinę dziennie, a mimo to 49 % Polek i 65 % Polaków ma nadwagę?
 

Zmodyfikowana pszenica źródłem wszelkiego zła

Jedni mogą powiedzieć, że to przez siedzący tryb życia, inni, że przez słodycze. Na pewno po części jest to racją, ale tylko po małej części. W dużej mierze odpowiada za to wszechobecna zmodyfikowana pszenica. Pszenica występuje praktycznie w wszędzie, ogółem nie można jeść ciast, chleba, makaronu, pizzy, fast foodów, słodyczy, lodów, keczupu, soków, śmietany, bo we wszystkich tych produktach występują zagęszczacze do których dodają zmodyfikowaną pszenicę.
 

Pszenica kiedyś i dziś

Nasze babcie i dziadkowie jedli zupełnie inne pszenicę niż my jemy obecnie. 60 lat temu pszenica była naturalną pszenicą, taką jak uprawiał nasz przodek 2000 lat temu. Jednak 60 lat temu w USA nastąpiła rewolucja w przemyśle żywieniowym. Zaprzestano stawiać na lokalną produkcję, a zaczęto stawiać na masową produkcję. Zaczęto modyfikować genetycznie pszenicę tak by była odporna na pogodę, na szkodniki i dawała większą ilość surowca z plonu.
 
Od tamtej pory genom pszenicy był wiele tysięcy razy modyfikowany tak by stawał się coraz odporniejszy i coraz wydajniejszy. Dzisiaj prócz nazwy pszenica nie ma nic wspólnego z pszenicą sprzed 60 laty. Dzisiejsza pszenica jest wytworem wysoce zmodyfikowanym genetycznie i nie ma absolutnie żadnego powiązania z pszenicą z których nasi dziadkowie mieli do czynienia.
 

10 razy więcej pszenicy z jednego łanu

Obecnie wytwarzana pszenica daje 10 razy większe zbiory z tego samego obszaru niż pszenica 60 lat temu. Dam Ci porównanie. Wyobraź sobie jabłoń o wysokości 2 metrów i szerokości 4 metrów. 60 lat temu dawało ono 100 owoców. W dzisiejszych czasach ta sama jabłoń (tylko że zmodyfikowana), o tych samych wymiarach daje 1000 owoców. Oczywistym jest, że jakość takiego owocu drastycznie spada.
 
Tak samo jest z pszenicą. Jakość obecnej pszenicy jest znikoma. Wypchana jest ona natomiast genetycznymi dodatkami, które tak oddziaływuja na ciało, że obecnie mamy w Polsce największą nadwagę i otyłość, którą kiedykolwiek mieliśmy.
 

Jeżeli chcesz szybko schudnąć unikaj pszenicy jak ognia

Wyeliminowanie pszenicy to bardzo ważny punkt jeżeli chcesz szybko schudnąć. Jestem świadomy, że całkowita jej eliminacja jest praktycznie niemożliwa, ale możemy ją bardzo mocno ograniczyć. Unikamy jak ognia fast foodów, białego pieczywa, białego makaronu, płatków śniadaniowych kukurydzianych. Ograniczamy (unikamy) słodyczy.
 
Zamiast tego wybieramy pieczywo ciemne. Zrobione jest ono także z pszenicy ale zawiera jego mniejszą ilość. Dodatkowo wybieramy produkty z błonnikiem. Hardkorowcy mogą całkowicie wyeliminować pieczywo ze swojej diety.
 

W kolejnych częściach pokaże inne szkodliwe składniki pszenicy oraz inne zmiany pożywienia na przestrzeni lat


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch? Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym? Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!





One Reply to “Pszenica – cz. 1”

  1. Zgadzam się w 100 %. Ja już podejrzewałam, że jestem uczulona na gluten, gdyż miałam straszne dolegliwości trawienne, ale zamieniłam wszystkie mąki i makarony na zdrowsze,razowe i bio, postawiłam również na stary rodzaj pszenicy i wszystko zniknęło.
    „Mąka z Samopszy – Mąka ze starej odmiany pszenicy Samopszy to nowość na rynku Bio. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy – jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Prawdopodobnie najbardziej wartościowy produkt w naszej ofercie!”
    Ja kupuje w sklepie BioBabalscy

Dodaj komentarz