Które warzywa i owoce są najzdrowsze? Wiemy, że wszystkie są zdrowe, ale które są te naj naj? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć amerykanie z ichniejszego instytutu zdrowia. Wzięli 41 warzyw i owoców i postanowili sprawdzić które z nich jest najzdrowsze. Kroili, obserwowali, badali, robili różne sztuczki magiczki i tak oto powstała ta klasyfikacja najzdrowszych owoców i warzyw.
Badacze wzięli do eksperymentu jedynie 41 warzyw i owoców więc w rankingu nie znajdziemy wszystkich bliskich naszemu sercu rodzimych produktów. Jeżeli zastanawiasz się czemu tak często nawołuję do jedzenia zielonych warzyw to w tym rankingu znajdziesz odpowiedź. Tak oto prezentuje się pierwsza dziesiątka wyników:
TOP 9 – Sałata rzymska – 63 punkty.
Jedna z 3 rodzajów sałaty która znalazła się w rankingu. Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi, a najbardziej znaną potrawą z sałatą rzymską w roli głównej jest sałatka Cezara.
TOP8 – Pietruszka – 66 punktów.
Niezwykle popularna w Polsce choć bardziej jako dodatek niż właściwy pokarm. Warto więc dodawać jej większa ilość a najlepszym sposobem gdzie można przemycić jej więcej są różnego rodzaju fit koktajle.
TOP7 – Sałata liściowa – 73 punkty.
Najwyżej sklasyfikowana odmiana sałaty w całym rankingu. U nas w sklepach najpopularniejsza odmiana sałaty to sałata głowiasta natomiast liściową trochę trudniej dostać. Jedynie w lepiej zaopatrzonych warzywniakach, choć czasami sałatę liściową można też spotkać w różnych hipermarketowych mixach sałatowych.
TOP6 – Cykoria – 73 punkty.
Mało popularne warzywo w Polsce. Jeżeli już uda nam się znaleźć cykorię w sklepie to najlepiej wybierać tą która ma jak najbardziej białe główki.
TOP5 – Szpinak – 86 punktów
Nie ma żadnego problem by dziś dostać szpinak w każdym sklepie. Możemy go kupić zarówno w formie mrożonej jak żywych liści. Mi osobiście szpinak kojarzy się z kreskówkowym Papajem wcinającym go z puszki i dostającym kopa mocy. Jak widać garść szpinaku daje również takiego samego kopa dla zdrowia.
TOP4 – Botwinka – 87 punktów
Botwinka to liście młodego buraka ćwikłowego. Raczej nie dostępna w sklepach poza sezonem. Tutaj chodzi o liście a nie o samego buraka tak jak u nas jest to popularne.
TOP3 – Burak liściowy – 89 punktów
To kolejna odmiana buraka w rankingu i zajmująca najwyższe miejsce. Również w tej odmianie je się liście a nie samego buraka. Bardzo niska popularność w Polsce. Niestety w całym rankingu nie uwzględniono samego buraka i nie wiemy które miejsce by zajął jednak przypuszczam, że również byłby w czołówce.
TOP2 – Kapusta pekińska – 92 punkty
Drugie miejsce zajęła kapusta pekińska i jest to zdecydowanie najłatwiejszy produkt do dostania z czołowej dziesiątki. Do nabycia w każdym sklepie.
WYGRANY – Rukiew wodna – 100 punktów
Pierwsze miejsce i miano najzdrowszego warzywa zajęła rukiew wodna, która nie w ogóle nie popularna w Polsce i kupienie jej w sklepie czy warzywniaku jest praktycznie nie możliwe. Jest tak niepopularna, że nie można kupić jej praktycznie w formie do spożycia. Jedynie co można zrobić to kupić nasiona i samemu sobie ją wyhodować.
Nagranie
Pozostałe miejsca w rankingu:
10. Kapusta warzywno pastewna – 62 punkty
11. Liście rzepy – 62
12. Liście kapusty sitowatej – 61
13. Endywia – 60
14. Szczypiorek – 55
15. Jarmuż – 49
16. Liście mniszka lekarskiego – 46
17. Czerwona papryka – 46
18. Rukola – 38
19. Brokuły – 35
20. Dynia – 34
21. Brukselka – 32
22. Cebula szczypiorkowa – 27
23. Kalarepa – 26
24. Kalafior – 25
25. Kapusta – 25
26. Marchew – 23
27. Pomidory – 20
28. Cytryna – 19
29. Sałata lodowa – 18
30. Truskawki – 18
31. Rzodkiewka – 17
32. Dynia zimowa – 13
33. Pomarańcza – 13
34. Limonka – 12
35. Grejpfrut czerwony – 12
36. Brukiew – 12
37. Rzepa – 11
38. Jeżyny – 11
39. Por – 11
40. Bataty – 11
41. Biały grejpfrut – 11
Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch?
Jak Zbudować Mięśnie?
Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym?
Ponad 300 Zaawansowanych Trików i Porad!
Jestem bardzo zdziwiona tym rankingiem. Zdaję sobie sprawę, że te wszystkie warzywa mają dużo chlorofilu a on jest zdrowy. Ale jeszcze kilka lat temu wpajano mi do głowy, że warzywa liściowe maja bardzo dużo azotynów w sobie, bo struktura liścia pozwala na ich dogłębne przenikanie do nich tych chemicznych związków.
Ja mam pytanie odnośnie warzyw zielonych a propos budowania masy mięśniowej. Czy seler naciowy (łodyga) ma takie samo działanie jak korzeń (bulwa) w podnoszeniu poziomu testosteronu w organizmie? Zaznaczam, że smak selera mi kompletnie nie przeszkadza.