Dobre Węglowodany vs Złe Węglowodany

odchudzanie
W obiegowych mitach o odchudzaniu krąży jeden, który mówi, że węglowodany to zło i żeby schudnąć należy przestać je spożywać. W rzeczywistości to tylko półprawda i temat jest bardziej złożony.

 

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny pokazuje jak szybko po spożyciu węglowodanów rośnie poziom cukru we krwi. Rośnięcie poziomu cukru we krwi pobudza reakcje hormonalne. W dużym skrócie mówiąc im szybciej rośnie poziom cukru we krwi tym więcej organizm produkuje komórek tłuszczowych. Tak więc szybkie rośnięcie poziomu cukru nie jest wskazane dla osób odchudzających się.
jak szybko schudnąć
 

Złe węglowodany

Złe węglowodany powodują bardzo szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie powoduje dużą produkcję komórek tłuszczowych. Takie węglowodany jak najbardziej należy wyrzucić z jadłospisu i omijać szerokim łukiem. Złe węglowodany to inaczej puste kalorie. Nie zawierają one żadnych witamin, minerałów, błonnika a jedynie energię w czystej, prostej i przetworzonej formie.
– słodycze, czekolady, chipsy
– napoje gazowane, energetyczne i alkohol
– białe pieczywo
 

Dobre węglowodany

Węglowodany są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu więc należy je przyjmować. Wyróżniamy grupę węglowodanów, które są dobre dla naszego organizmu. Bogate one są prócz energii w składniki odżywcze, witaminy i minerały.
– kasza jaglana, gryczana, jęczmienna
– warzywa, niektóre owoce
Jak najbardziej należy spożywać te węglowodany i nie trzeba nawet zbytnio się w nich ograniczać, może z wyjątkiem owoców.


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch?
Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym?
Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!





Dodaj komentarz