Amelopektyna A – cz. 3

amylopektyna a
W tym wpisie omówię kolejny niebezpieczny składnik pszenicy a mianowicie Amylopektynę A, która podwyższa poziom cukru we krwi bardziej niż czekolada.
 

Poziom cukru we krwi a odchudzanie

By rozważyć jak amylopektyna A działa na nasze ciało najpierw trzeba zrozumieć jaki jest związek pomiędzy wysokim poziomem cukru a odchudzaniem.
 
Mówiąc jednym zdaniem: Im wyższym mamy poziom cukru we krwi tym szybciej tyjemy i spowalniamy odchudzanie. Teraz może trochę dłużej niż jednym zdaniem. Każdy spożywany przez nas pokarm powoduje wzrost poziomu cukru we krwi (za sprawą węglowodanów zawartych w posiłku). W zależności od tego jaki jest to węglowodan wzrost ten będzie gwałtowny lub powolny.
 
Nasz organizm nie lubi, gdy zawartość cukru we krwi jest wysoka, więc ma specjalny mechanizm na pozbywanie się tego cukru. Pozbywa się go w taki sposób, że tworzy nowe komórki tłuszczowe i do nich wysyła ten cukier.
 
Gdy wzrost cukru we krwi jest gwałtowny organizm równie intensywnie pozbywa się go poprzez tworzenie dużej ilości komórek tłuszczowych. Gdy wzrost cukru we krwi jest niski organizm nie ma potrzeby produkowania dodatkowych komórek tłuszczowych.
 
Z powyższego wynika jednoznacznie, że im szybciej rośnie poziom cukru we krwi tym organizm tworzy więcej komórek tłuszczowych, bo zniwelować ten niechciany poziom cukru we krwi. Nawet możemy jeść mało, ale gdy jest to niewłaściwe jedzenie, które szybko podnosi poziom cukru we krwi, to nie schudniemy. Dlatego tak ważna jest nie tylko ilość a również jakość przyjmowanych przez nas kalorii.
 

Amylopektyna A

Amylopektyna A zawarta jest w pszenicy i jest jej nieodzownym składnikiem. Niestety bardzo złą cechą amylopektyny A jest to, że podnosi ona bardzo intensywnie poziom cukru we krwi. Intensywniej nawet niż spożywanie słodyczy czy napoi gazowanych. Wraz z każdym kęsem kanapki na chlebie pszenicznym nasz poziom cukru skacze w kosmos zmuszając organizm do szybkiej produkcji nowych komórek tłuszczowych. Możemy mieć nawet najcieńsza szyneczkę i warzywa na tej kanapce, ale poprzez zawartość amylopektyny A cały nasz misterny plan dietetyczny jest niweczony.
 

Podsumowanie pszenicy

Pszenica w trojaki sposób niszczy nasz organizm. Po pierwsze nie jest to taka pszenica jak 50 lat temu tylko zmodyfikowana genetycznie podróbka bez właściwości odżywczych. Po drugie zawiera ona gluten, który niszczy nasze jelita. Po trzecie zawiera amylopektynę A, która podwyższa gwałtownie poziom cukru we krwi i powoduje produkcję komórek tłuszczowych.
 
Z powyższych względów jak najbardziej zalecam pozbycie się pszenicy ze swojej diety. Zrobienie takiego kroku zdecydowanie pozwoli szybko schudnąć i zrzucić brzuch. Pozbycie się wytworów z pszenicznej mąki jest pierwszym krokiem, który powinien podjąć każdy odchudzający się.
 
Najważniejsze to wyeliminowanie białego pieczywa, makaronu i wszelkich słodyczy robionych na bazie pszenicy. Taka drobna zmiana może znacznie przyśpieszyć odchudzanie i polecam ją wszystkim moim klientom i czytelnikom.
 
Ciemne pieczywo również zawiera pszenicę jednak jej ilość jest mniejsza w porównaniu z białym pieczywem. Ogólnie rzecz ujmując pieczywo znajdujące się w hipermarketach i supermarketach opiera się na masowej produkcji pszenicy. Jeżeli chcemy jeść lepszej jakości pieczywo powinniśmy zaopatrzyć się w nie w lokalnych piekarniach.
 
Poprzednie wpisy z tej serii:
Jak szybko schudnąć
Pszenica – cz. 1
Gluten – cz. 2

W kolejnym wpisie z tej serii będzie o zmianach w warzywach na przestrzeni lat


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch? Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym? Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!