Czego unikać w trakcie gotowania by nie psuć właściwości odżywczych przygotowywanych potraw.
Unikaj rozmrażania w mikrofalówce i nadmiernego gotowania mięsa
Im bardziej pokarm jest poddany obróbce termicznej czy technologicznej tym więcej składników odżywczych traci.
Obróbka technologiczna tyczy się odgrzewania i rozmrażania jedzenia w mikrofalówce. Mikrofala mówiąc wprost zbija substancje odżywcze będące w pożywieniu. O ile podgrzewanie gotowego jedzenia trwa w miarę krótko około 1 minuty, to rozmrażanie trwa o wiele dłużej. Podczas takiego rozmrażania wszystkie zdrowe właściwości, mikroelementy i składniki odżywcze ulegają zniszczeniu. Właśnie dlatego zdecydowanie nie powinniśmy rozmnażać w mikrofali. Powinniśmy zaplanować posiłek i zacząć normalnie rozmrażać mięso od rana niż na wariata pakować je do tego mini reaktora promieniowania.
Obróbka termiczna czyli wszystkie procesy smażenia i gotowania. Jedni lubią mięso aż spalone na węgiel czy przegotowane. Niestety im dłużej coś poddajemy procesowi podgrzewania tym więcej energii z tych potraw się pozbędziemy. Dlatego jeżeli gotujemy, nie tylko mięso, ale też makarony czy ryż to starajmy się aby ten czas był jak najkrótszy.
Smażenie na oliwie z oliwek w wysokiej temperaturze
Jedni mówią, że można smażyć na oliwie z oliwek, a inni mówią, że nie wolno. Jak najczęściej się zdarza w takich przypadkach prawda leży w połowie drogi.
Na oliwie z oliwek można smażyć, dopóki nie jest to smażenie na grubym tłuszczu i w wysokiej temperaturze. Przekroczenie wysokiej temperatury spowoduje dymienie oliwy i wydzielanie rakotwórczych substancji. By nie przekroczyć wysokiej temperatury zaleca się smażyć na oliwie gównie dania chude czyli mięsa, ryby i warzywa.
Spożywanie sałatek warzywnych bez dodatkowych tłuszczy
Podczas odchudzania duży nacisk kładziemy na spożywanie sałatek z warzyw, najczęściej zbyt duży. Zapominamy przy tym, że niektóre witaminy są rozpuszczalne tylko w tłuszczach. Spożywanie wyłącznie sałatek nic nam nie da skoro nasz organizm nie jest w stanie przyjąć witamin z nich.
Najprościej sałatkę polać łyżką lub dwiema oliwy z oliwek lub dodać do niej garść orzechów. Możesz zrobić miks orzechów z migdałów, nerkowca, orzechów włoskich, orzechów laskowych i pestek dyni. Po łyżeczce stołowej każdego z tych orzechów by razem dało to całą garść
Poprzedni post: 3 Powody Dlaczego Nie Mogę Przestać Podjadać |
Polecany post: Dlaczego Nie Chudnę |
Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch? Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym? Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!