Najczęściej spalacze tłuszczu kojarzą się nam z drogimi preparatami stosowanymi i polecanymi przez kulturystów. Istnieją jednak naturalne spalacze tłuszczu, które każdy ma na wyciągnięcie ręki.
Naturalne spalacze tłuszczu
By przyśpieszyć efekt redukcji tkanki tłuszczowej prócz ćwiczeń można zmodyfikować swoją dietę dodając do niej składniki, które naturalnie przyśpieszają metabolizm i zwiększają ilość spalanego tłuszczu. Są one łatwo dostępne i warto dodać je do swoich posiłków.
Papryka chilli
Ostra papryka taka jak chilli czy cayenne zawiera w sobie kapsyicynę, substancję zwiększającą zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Warto dodawać odrobinę chilli do każdej potrawy. Słyszałem nawet o osobach, które dodają niewielką jej ilość do herbaty.
Zielona herbata
Zawiera ona substancję zwana katechiną. Działa ona na dwa sposoby na nasz organizm. Po pierwsza przyśpiesza metabolizm, a po drugie zwiększa tempo, w którym wątroba spala tłuszcz. Można spokojnie spożywać nawet 3 do 5 filiżanek herbaty dziennie.
Kawa
Zawiera kofeina, która działa pobudzająco przyśpieszając przemianę materii i spalanie kalorii. Nie powinniśmy jednak przesadzać z nadmiarem kawy ponieważ może ona mieć wpływ na poziom hormonu insuliny, który odpowiada za metabolizm w naszym ciele.
Jagody i maliny
Mogłeś słyszeć o magicznym spalaczu tłuszczu zwanym „Jagody ACAI”. Tak na prawdę nie ma w nim nic magicznego. Jest on tylko chemicznie podrasowaną substancją na bazie zwykłych jagód. Jagody, maliny, jeżyny zawierają błonnik i substancję dzięki którym czujemy się dłużej najedzeni. Zawierają one jednak dużo cukru, więc nie powinniśmy spożywać ich w nadmiarze.
Jabłka i gruszki
Zawierają one dużą ilość błonnika. Jedna gruszka zawiera 15 % dziennego zapotrzebowania na błonnik. Dzięki błonnikowi czujemy się pełni i zmniejsza się nasze uczucie głodu. Nie należy jednak spożywać więcej niż 1 sztukę dziennie ze względu na zawartość cukrów.
Zwróciłabym uwage na zieloną herbate, zbyt duża ilość wypłukuje żelazo