W poprzednim wpisie skupiłem się na jakości pszenicy i tym jak zły wpływ ma ona na nasze ciało. W tym wpisie skupie się na glutenie, którego głównym źródłem jest pszenica. Gluten to niezwykle niebezpieczna substancja dla naszego ciała – uszkadza nasze jelita.
Poprzedni wpis z tej serii jest to przeczytania pod tym linkiem: Pszenica – cz. 1
Gluten
Gluten to nazwa mieszaniny białek zawartych w pszenicy. Nie tylko w pszenicy, jednak do naszego organizmu gluten trafia w większości z pszenicy. Gluten to produkt niezbędny w piekarnictwie ponieważ sprawia, on że ciasto jest się w stanie łatwo formować. Gdy w pizzerii kucharz formuje ciasto podrzucając je, to nie rozpada się ono tylko ze względu na zawartość glutenu.
Wraz z modyfikowaniem wiele lat genomu pszenicy modyfikowano również genom glutenu. Od tamtej pory był on krzyżowany tysiące razy i jest kolejnym niewystępującym już naturalnie składnikiem a jedynie genetycznie zmodyfikowaną i ulepszona (dla przemysłu, nie dla zdrowia) substancją.
Gluten po spożyciu zostaje w jelitach
Jako że gluten (w obecnej formie) nie występuje naturalnie w naszym pożywieniu spożywanym przez wieki organizm nie wie jak skutecznie się go pozbywać. Z tego względu gluten po strawieniu trafia do jelit i osadza się w nich zanim zostanie wydalony z naszego ciała.
W tym czasie niszczy on ściany jelita w taki sposób, że zaczynają one przeciekać. W konsekwencji wszystko to co chcemy wydalić z naszego organizmu zamiast zostać wydalone wypada przez dziurki w jelicie i lata sobie bez składu i ładu po naszym organizmie. Brzmi przerażająco? Jedynym plusem jest to, że nie dzieje się to z dnia na dzień. Proces niszczenia trwa latami, ale w konsekwencji i tak prowadzi do przeciekania jelita.
Z tego właśnie względu niezwykle ważne jest pozbycie się glutenu z diety. Oczywiście jak we wszystkim trzeba mieć umiar. Nagłe odstawienie wszystkich produktów zawierających gluten i na siłę szukanie produktów bezglutenowych nie będzie dobrym rozwiązaniem. Najważniejszym czynnikiem jest wyeliminowanie głównego źródła glutenu czyli pszenicy i wszystkich produktów tworzonych z białej mąki. Pisałem o nich w części pierwszej.
Gluten a odchudzanie
Nie ma jednoznacznego przełożenia pomiędzy spożywaniem glutenu a utratą wagi. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu (i z tego względu nie spożywają go) są najczęściej szczupłe lub w momencie odstawienia glutenu schudły kilka kilogramów. Tak naprawdę nie wiadomo do końca czy to głównie od zaprzestania przyjmowania glutenu czy w ogóle pszenicy. Jednak w takich wypadkach warto powołać się na zdrowy rozsądek.
Gluten to de facto trucizna dla naszego organizmu, zaburza on jego pracę oraz może powodować skutki uboczne w postaci nadwagi. Gdy nasze ciało zostaje pozbyte tych toksyn i zachodzi w nim harmonia i ład zaczyna ono funkcjonować lepiej i więcej energii może przeznaczyć na walkę ze zbędnymi kaloriami jak i dzięki temu mamy po prostu więcej energii.
Faktem jest, że osoby odstawiające gluten najczęściej chudły. Dlatego jeżeli chcesz szybko schudnąć to również powinieneś go odstawić. Tylko nie należy tu wpadać w szał bezglutenowych produktów. Przejście ze skrajności w skrajność jest również niekorzystne. Trzeba pozbyć się głównego źródła glutenu i tyle wystarczy na początek.
W następnej części napiszę o kolejnej szkodliwej substancji zawartej w pszenicy
Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch? Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym? Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!