Dlaczego Kochamy Czekoladę?

czekolada

Często nie potrafimy się przełamać i odmówić słodyczom? Dlaczego?
 
Ma to związek z hormonami szczęścia, które są uwalniane w momencie zjedzenia czekolady. Tak zjedzenie czekolady sprawia, że nasz organizm wytwarza hormony szczęścia – polepsza się nasze samopoczucie, czujemy się lepiej, bardziej szczęśliwie i bardziej się dowartościowujemy.
 
Działa to dokładnie na takiej samej zasadzie jak uzależnienie od narkotyków. Dlaczego narkomani nie mogą przestać brać? Bo gdy nie biorą czują się nieszczęśliwy, ich samoocena spada. A jeżeli zapalą sobie/wciągną/wbiją to automatycznie ich nastrój się poprawia.
 
Jak się oduzależnić od czekolady? Po pierwsze odetnij się od źródła czyli nie trzymaj słodyczy w domu, tak byś nigdy nie miał ich pod ręką. Po drugie musisz w inny sposób zadbać o swój poziom szczęścia. Musisz znaleźć inną czynność, która sprawia, że czujesz się bardziej szczęśliwy – mogą to być dla przykładu ćwiczenia fizyczne. Gdy już przełamiesz pierwszą niechęć z nimi związaną istnieje spora szansa, że je polubisz – a to sprawia, że twój poziom szczęścia rośnie i chęć na słodkie się obniża.