Unikaj Potraw Smażonych w Głębokim Tłuszczu

smażenie
Podczas smażenia potraw tłuszcz na którym smażymy jest wchłaniany przez nasze potrawy, a następnie spożywany rzez nas. Ilość wchłoniętego przez potrawę tłuszczu, jest zależna od samego produktu, rodzaju tłuszczu oraz od rodzaju smażenia.
Najgorsze są potrawy smażone na głębokim tłuszczu, czyli np. frytki i pączki. Jednak nawet smażenie zwykłe, a nie w głębokim oleju drastycznie podnosi poziom tłuszczu danej potrawy.

Poniższa tabelka zawiera rozkład kalorii w jednym gramie danej substancji.
tabela1
Gdy smażymy w głębokim tłuszczu mocno wnika on w potrawy i mocno podnosi kaloryczność posiłku.
 
Poza tym należy uważać na ogólny poziom tłuszczów w potrawach. Prześledźmy to na przykładzie ulubionego dania kulturystów czyli filetu z piersi kurczaka. Poddajmy go obróbce termicznej poprzez smażenie z dodatkiem tłuszczu i poprzez grillowanie. Podczas smażenie wchłonie on tłuszcz na którym smażymy, co wpłynie na ogólną zawartość tłuszczu w całej potrawie. Spożywając filet smażony prawie połowa spożytych przez nas kalorii będzie pochodziła z tłuszczu, w przypadku grillowanej piersi będzie to zaledwie około 16%.
tabela2
Jak widzisz smażenie chudego mięsa podniosło jego ogólny poziom tłuszczu 3 krotnie. Dlatego warto wykluczyć wszystkie potrawy smażone. Jeżeli jednak już smażymy zwróćmy uwagę na stosowany przez nas olej. Najlepiej smażyć na tłuszczach nasyconych przechowywanych w temperaturze pokojowej czyli na oleju kokosowym i palmowym. Nieco niższą klasę stanowi oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Natomiast unikajmy smażenia na tłuszczach wielonienasyconych – olejach kukurydzianym, słonecznikowym i lnianym.


Jak Szybko Schudnąć? Jak Zrzucić Brzuch?
Jak Być Pięknym, Wysportowanym i Zdrowym?
Ponad 300 Skutecznych Trików i Porad!





2 Replies to “Unikaj Potraw Smażonych w Głębokim Tłuszczu”

  1. Już dawno staram się nie smażyć, oczywiście czasem się zdarza, ale bardzo rzadko. Przeważnie piekę potrawy.

  2. To prawda, że smażone potrawy są bardzo niezdrowe.
    Zamiast tego lepiej pomyśleć o mięsku gotowanym – dla mnie jest o niebo lepsze.
    Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Semrin Anuluj pisanie odpowiedzi